Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Perioada de derulare: decembrie 2020- noiembrie 2022
Coordonator proiect: Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Prahova
Parteneri: Biblioteca Orășenească Slănic, Biblioteca Comunală Bertea, Biblioteca Comunală Cornu, Biblioteca Comunală Izvoarele, Biblioteca Comunală Măgureni, Biblioteca Comunală Măneciu, Biblioteca Comunală Păulești, Biblioteca Comunală Sângeru, Biblioteca Comunală Șirna, Biblioteca Comunală „Mirgea Iorgulescu” Valea Călugărească, Biblioteca Comunală Valea Doftanei, prin primăriile acestora.


Buget: 52145 euro
Finanțare: Programul Uniunii Europene ERASMUS+ prin Agenția Națională pentru Proiecte Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale
Număr proiect: 2020-1-RO01-KA104-078684

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă sprijinirea timp de 2 ani a unui număr de 15 bibliotecari din mediul rural și urban pentru a dobândi cunoștințe, abilități și competențe la nivelul standardelor europene, necesare în lucrul cu publicul adult.

Descriere: Analizând comunitățile locale, rapoartele naționale și locale cu privire la sănătatea și implicarea cetățenilor în viața activă a comunității, bibliotecarii prahoveni s-au constituit într-un consorțiu alcătuit din 11 biblioteci rurale și Biblioteca Judeteana ”Nicolae Iorga”, cu scopul de a răspunde nevoilor adulților și seniorilor, oferind acestora activități în cadrul cărora se vor dezbate probleme legate de sănătate, nutriție, sau influențele factorilor de stres asupra organismului.
Bibliotecarii privesc permanent spre viitor, spre moștenirea pe care o lasă generațiilor viitoare, în contextul tehnologizării perpetue și a vitezei uluitoare de circulație a informațiilor. Prin unirea eforturilor, este important ca aceștia să contribuie și să asigure comunității prosperitate, siguranță și echilibru. Obiectivele proiectului „Impreuna pentru o viata mai buna” sunt corelate cu Obiectivul 3 al Agendei Globale pentru 2030 – o sănătate mai bună și speranță de viață mai bună.
În proiect sunt planificate 4 mobilității pentru 15 bibliotecari ce se vor deplasa în 4 țări diferite: Polonia, Spania, Finlanda și Norvegia.
Programul Erasmus+, program de învațare pe tot parcursul vieții, oferă o importantă șansă participanților să dobândească cunoștințe și abilități utile, ceea ce va contribui la eficientizarea actului educațional în bibliotecile lor, prin utilizarea de metode noi, creative, cu resurse educaționale adaptate și diferite.
Proiectul „Împreună pentru o viață mai bună / Together for a better life” continuă misiunea bibliotecilor prahovene de a oferi, în comunitățile pe care le deservesc, servicii noi, diversificate, adaptate nevoilor actuale, biblioteca publică fiind centrul comunitar ce susține informarea, educarea și sprijinul membrilor comunității.

Varșovia,Polonia, 19-24.07.2021, curs : „Metode active folosite in educația adulților”

Membrii echipei de proiect ai Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” alături de bibliotecarii din comunele Păulești, Valea Doftanei, Valea Călugărească, Măneciu și Izvoarele au participat timp de 5 zile la cursul „Metode active folosite în educația adulților”. Pe parcursul workshop-urilor aceștia s-au familiarizat cu cercul lui Kolb, modelul de învățare „SCARF” al lui David Rock și au învățat cum pot deveni traineri mai buni si ce pot face pentru a-i atrage pe adulți în bibliotecile lor. Pe parcursul atelierelor, informațiile teoretice au fost atent ilustrate cu numeroase exemple, iar activitățile practice au pus în valoare competențele de comunicare şi relaţionare.

Cursul a cuprins și vizite la câteva biblioteci din oraș. Astfel ei au putut observa cum funcționează bibliotecile din Polonia și s-au putut inspirat pentru a dezvolta servicii noi în bibliotecile lor.


Oslo, Norvegia 19-22.10.2021, job shadowing la bibliotecile norvegiene


În perioada 19-22 octombrie 2021 echipa de proiect a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești împreună cu responsabilul de bibliotecă de la Biblioteca Comunală Șirna au participat la mobilitatea de job shadowing – observare la locul de muncă - în cinci biblioteci publice norvegiene.

Biblioteca Lorenskok, Biblioteca Națională a Norvegiei, Biblioteca Deichman Bjørvika și alte două filiale ale acesteia au fost instituțiile în care bibliotecarii implicați în proiect au aflat cum își desfășoară activitatea, cum sunt organizate departamentele și programate activitățile pentru adulți și seniori. Un alt obiectiv urmărit a fost modaliatea de atragere a utilizatorilor.


Biblioteca Deichman Bjørvika este biblioteca principală din Oslo și este prima și cea mai mare din țară. A fost deschisă publicului pe 18 iunie 2020, are peste 300 de angajați și 22 de filiale în tot orașul. Spațiile sunt structurate pe șase etaje, acoperind toate cerințele utilizatorilor : depozite de carte, locuri pentru lectură și studiu, spații pentru ateliere, expoziții și o sală de cinema. În 2021 această bibliotecă a fost premiată de IFLA (The International Federation of Library Associations and Institutions) drept Biblioteca Publică a Anului.


Helsinki, Finlanda 08-12.11.2021, job shadowing la bibliotecile finlandeze


În perioada 08-12.11.2021, la Helsinki, în Finlanda a avut loc a treia mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+ : „Împreună pentru o viață mai bună”, lider de proiect Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga”.


Activitățile în cadrul mobilității s-au desfășurat la Biblioteca Centrală Oodi, la Vikki Library-Helsinki, la Fyyri Library-Kirkkonummi City library, la Maunula Library-Helsinki, la Herttoniemi Library-Helsinki și la Iso Omena Library-Espoo City Library, biblioteci moderne, gândite să fie cât mai aproape de nevoile comunității
Bibliotecarii prahoveni au identificat noile servicii de bibliotecă oferite utilizatorilor din Finlanda și au urmărit cum se desfășoară unele activități :
- cafeneaua limbilor- în cadrul acestei activităti, într-un cadru non formal, imigranții, cu sprijinul bibliotecarilor, exersează limba finlandeză pentru a o putea învăța mai ușor;
- ateliere practice - în cadrul acestora, membrii comunității sunt învățați cum să-și rezolve anumite nevoi folosind echipamentele din bibliotecă : mașini de cusut, imprimante 3D, mașini de laminat, de imprimat, de gravat, studio de înregistrare și utilizare a instrumentelor muzicale și altele.
- de asemenea, un lucru important identificat a fost cel al amenajării spațiilor : spații expoziționale atractive, spații de joacă pentru cei mici, spații de lectură și de relaxare, locuri de socializare . Toate acestea fiind completate de Self Services - Serviciul de împrumut și returnare a cărților în sistem automatizat ce poate fi utilizat și în afara orelor de program al bibliotecii pe baza cardului/permisului de bibliotecă.
Biblioteca Publică Oodi din Helsinki a fost inaugurată în 2018 și a fost declarată ca "cea mai bună bibliotecă publică din lume" în anul 2019 de IFLA - Federația Internațională a Asociațiilor de Biblioteci.


Barcelona, Spania, 16-22.05.2022, curs: „Schimbările climatice și obiectivele de dezvoltare durabilă: acțiunile mici creează un impact uriaș”


În perioada 16–22.05.2022, echipa de proiect a Bibliotecii Județene Nicolae Iorga, alături de bibliotecarii din comunele Bertea, Cornu, Gornet-Cricov, Măgureni, Șirna, Telega au participat la cursul „Climate Change and Sustainable Development Goals : Small Acts Create Huge Impact / Schimbările climatice și obiectivele de dezvoltare durabilă : acțiunile mici creează un impact uriaș” desfășurat în Spania, Barcelona.

Pentru că sănătatea și starea de bine a comunității depind foarte mult de mediul înconjurător, bibliotecarii au învațat despre efectele incălzirii globale și ce se poate face pentru a conștientiza pericolul poluării și al consumului irațional al resurselor naturale. Schimbările climatice sunt legate de multe probleme globale, inclusiv pierderea biodiversității, dezvoltarea economică, reducerea sărăciei, pacea și securitatea globală. Politicile guvernamentale și soluțiile tehnologice nu sunt suficiente pentru a rezolva această provocare complexă. Avem nevoie de schimbări majore în modul în care gândim și acționăm. Chiar dacă poate părea că impactul schimbărilor climatice este încă departe, planeta suferă deja de daune existente și ireversibile. Modul în care tratăm planeta și resursele sale naturale poate avea un impact semnificativ asupra vieții noastre de zi cu zi.

Activitățile în aer liber, bibliotecile și obiectivele culturale cuprinse în programul cursului au fost surse de inspirație pentru noi servicii adresate comunității